Czy stosowanie chłodziwa jest konieczne podczas cięcia?

Przy skrawaniu metali dobre chłodziwo jest elementem, który może w znaczący sposób wpłynąć na żywotność piły taśmowej. Generalnie wszystkie rodzaje stali i jej stopów (za wyjątkiem kilku) powinny być cięte z zastosowaniem odpowiedniego płynu chłodząco-smarującego. Konieczne jest także dokonanie wyboru pomiędzy chłodziwem rozpuszczalnym w wodzie a chłodziwem zagęszczonym, zwłaszcza przy zastosowaniu pił bimetalicznych. Reguła mówi, iż płyny rozrzedzone powinny być wykorzystywane do cięcia stali niskowęglowych i łatwo skrawalnych stopów. Podczas cięcia stali wysokowęglowych, stali nierdzewnych i stopów trudno skrawalnych lepsze zastosowanie ma chłodziwo zagęszczone. Wystarczająca ilość płynu chłodząco-smarującego zapewnia odpowiednie chłodzenie ciętego elementu oraz wypłukiwanie wiórów z wrębów między zębowych. Nieodpowiednie chłodziwo lub zbyt mała jego ilość powoduje silne nagrzewanie skrawanego elementu oraz przygrzewanie wiórów do wrębów, co w rezultacie prowadzi do zakleszczania się piły w materiale a nawet do wyłamywania zębów.